Download

Back to overview

Garantert forfriskende Hvorfor vi er eksperter på dette: Drikkevann

Iserlohn/Bologna I USA er det selvsagt: Å gå til drikkefontenen, kilden som er tilgjengelig for alle, Len deg forover, trykk på håndtaket og straks sprudler en tommelang vannstråle ut av kilden innfattet i metall. På alle skoler, i alle offentlige anlegg finnes det drikkefontener. Og de er i flittig bruk. Man må bare være oppmerksom på én ting, eller snarere to ting: Presse hånden eller munnen mot tuten. Dette tar ikke selv de hyggeligste amerikanere som en spøk. Dette handler jo til slutt om hygiene.

Når det gjelder forfriskninger, setter De forente stater fremdeles målestokken for alt. Soft Drinks er allerede siden 1950-tallet blitt servert iskalde, og at kjøleskapet er det naturlige stedet der man henter is og drikkevann, trenger ikke mellom Maine og Arizona noen lengre forklaring. Det er ikke merkelig at forfriskningsfanatikerne også har såkalte dispensers for filtrert vann på kontoret. Wellness kan være så enkelt.

Vann, rennende vann fra springen, er blant de viktigste ytelsene moderne sivilisasjon har gitt oss. Akvedukter ledet vannet over hundrevis av kilometer fra fjellene i Albania til hjertet av verdensmetropolen Roma. Ikke bare sirkus og brød, men også offentlige fonteneanlegg og drikkevannskilder holdt befolkningen i sjakk. Dette husket også renessansefyrster og paver, som lot oppføre praktfulle fonteneanlegg, og som ikke glemte at prydfontener og henting av vann i bøtter var nært beslektet med fornøyelse og nødvendighet. Den frie tilgangen til drikkevann, fordelt gjennom de antikke ledningene til tallrike fontener og bassenger i de forskjellige bydelene, var alfa og omega.

Vann er hellig. Kanskje fordi vi har i underbevisstheten, at to tredeler av oss selv består av den livsviktige forbindelsen mellom to hydrogen- og ett oksygenatom. I løpet av 80 år renner omkring 50 000 liter gjennom kroppen vår.

Vann er det mest verdifulle stoffet, både historisk og i dag. Det blir opphøyet og nytt, drukket, brukt, forurenset og gjenskaffet i en uendelig syklus av fordamping og regn som bløtt stoff fra himmelen, før det siver bort eller fordamper på nytt. ”Alle tings første prinsipp er vannet”, sier Goethes Faust idet han siterer den antikke filosofen Thales, ”alt kommer fra vannet og alt går tilbake til vannet”. De tyske drikkevannsbestemmelsene vil ikke lenger vite av så mye poesi. De fastlegger at drikkevann må fylle de følgende kriteriene: Ha nøytral smak og være kjølig, fargeløst, uten lukt og med oppløste mineraler, samt være fri for sykdomsfrembringende elementer og ikke være helseskadelig.

Dette, som lyder banalt, er et problem i de aller fleste land. Man tar til PET-vannflasken som erstatning for å gå til vannkilden, som er forurenset, overgjødslet, kontaminert eller rett og slett uhygienisk. Det bor en trolldom i vannet, som enhver vandringsmann ved en kilde kan kjenne igjen. Naturlige oppkommer for vann har alltid hatt er overnaturlig skjær. Døpefonter, kapeller i grotter og dåpsbasseng opphøyer elementet. De gjør det klart: Her er begynnelsen, kjernen, senteret i fellesskapet. Det tok flere hundre år før den felles brønnen, den offentlige tappekranen på stedet, vandret inn i stuen, midt mellom potter og panner, gryter og kasseroller. Til ovnen kom oppvaskbenken. Og siden kjøleskapet, der amerikanerne med største selvfølgelighet henter isvann, som om det var en vannkran i fjellet. For en dramatisk vei fra fjellbekken til den moderne teknikken, som omslutter det livsnødvendige vannet som en kokong.

Forfriskning er ikke et spørsmål om sted, men om innstilling. Vann er en sentral ressurs i livet vårt. I Mellom-Europa har drikkevannet mange steder bedre kvalitet enn mineralvann. Det forfriskende våte elementet fra springen er et eksempel på ressursbevaring: Ingen plastflasker, ingen vekt, ingen logostikk. Convenience kaller amerikanerne dette.

Sieger Design har designet kilden for det 21. århundre: Elegant, uten å være påtrengende, praktisk og selvfølgelig. Den såkalte Zone Drinking må ikke nødvendigvis være plassert i kjøkkenet, den kan også finne en plass i andre oppholdsrom, takket være sin minimalistiske formgivning: Små kummer, små armaturer. Ingen ting skal distrahere det å hente vann, ingen ting skal forstyrre en så naturlig handling.

Hvis badet er det stedet hvor vi har en mulighet for å være oss selv, er kjøkkenet det stedet der fellesskapet utvikles. Rundt ilden eller rundt kilden. Slik er det alltid blitt bygget. Den innfangede kilden blir til et naturlig midtpunkt, til det stedet hvor samhold skapes. Vann betyr det samme som sivilisasjon. Det har alltid vært slik. Det vil alltid være noe uhåndgripelig og vakkert, forfriskende og hemmelighetsfullt, levende og livgivende.

Om Dornbracht
Bedriften Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG med hovedkontor i Iserlohn i Tyskland er en internasjonalt aktiv produsent av designarmaturer og tilbehør av særdeles høy kvalitet for bad og kjøkken. Regelmessig mottar bedriften internasjonale designpriser for designen på produktene sine, og har siden 1996 dessuten utmerket seg på grunn av sitt solide kulturelle engasjement. Siden 2006 er publikasjonen ”Dornbracht – the SPIRIT of WATER” blitt utgitt i en bad- og kjøkkenutgave, som viser hvordan bedriften Dornbracht innlemmer kulturell relevans som en selvfølgelig del av konseptet og som henviser til Dornbrachts merkespektrum. Publikasjonen, som kan betegnes som både et magasin og en varekatalog, skaper en forbindelse mellom inspirasjon, dialog og nytenkning, som betegner arbeidet og filosofien hos Dornbracht. Siden 2009 har Dornbracht nordisk kontor i København.

Ytterligere informasjoner om Dornbracht og Dornbracht-produktene samt den digitale presseteksten finner du på Internett under www.dornbracht.com, på tlf. +45 50 84 54 00, e-mail: info@dornbracht.no eller gjennom Dornbrachts pressekontor Anne Køster, OutCom, Svanemøllevej 17, 2100 København Ø, Danmark, tlf. + 45 33121900, e-mail: amk@outcom.dk.  

Water Dispenser Tara Ultra følger den slanke designformen som kjennetegner hele serien og er avstemt mot kravene i Zone Drinking.
Hot & Cold-modellen til Water Dispenser leverer 93 grader varmt vann og kaldt vann (bilde av serien Tara Ultra). Når håndtaket føres forover, gir den fra seg varmt vann. Når håndtaket føres bakover, gir den fra seg kaldt vann.
Designvarianten av Water Dispenser som er laget i sammenheng med Lot, er helt enestående: Den skulpturelle, markert kantete formen med et ekstremt flatt utløp er en verdensnyhet på markedet.
I kjøkkenet er Water Dispenser en egen drikkevannskilde i Zone Drinking, men den passer også harmonisk inn i grenseområdet mellom kjøkkenet og oppholdsarealene.
PET-vannflasken er ofte erstatningen for en drikkevannskilde i kjøkkenet.
Stablede vannglass direkte ved siden av Water Zone Drinking, klare til å fylles med drikkevann.
Drikkevann fra springen er aktiv sparing av ressursene: Ingen plastflasker, ingen vekt, ingen logistikk.
Water Zone Drinking gjør at det kan være drikkevann i komfortabel rekkevidde i hele oppholdsarealet. Det er alltid vann tilgjengelig. Enten du er i kjøkkenet, i stuen, i badet eller i spa-området.