Download

Back to overview

Extra/Ordinary. A further dimension on the rise of New Normal Dornbracht Conversations 3 i Iserlohn

Iserlohn

Dornbracht Conversations 3 var det tredje arrangementet i serien av debatter som Dornbracht etablerte i 2008, og som tar for seg aktuelle strømninger mellom design, arkitektur og kunst. Denne gangen dreide diskusjonene seg om å måle dybden i en helt ny oppfatning av design. Under tittelen ”Extra/Ordinary – A further dimension of the rise of New Normal“ inviterte Dornbracht internasjonal presse til i sine hovedkontorer i Iserloh,.

Experience of Water vs experience of the object
Under det første panelet diskuterte designeren Michael Sieger, sjefskurator hos Vitra Design Museums Mateo Kries og Andreas Dornbracht designhistorie og designevolusjon. Man ble raskt enige om at “Memphis“ på 80-tallet var den siste store designbevegelsen. ”Filosofien bak er spennende også i dag, fordi Memphis har brakt frem det emosjonelle aspektet ved design,“ sa Michael Sieger. Siden ”Memphis” har det vært snakk om mikrobevegelser, som for eksempel droog, som utgjør designen i vår multiopsjonale verden. Det er faktorene ”digitalisering“ og ”sustainability“ som er de største utfordringene nå. Dessuten antyder en endret konsumholdning nye retninger: ”Produktene våre er ikke lenger statussymboler. I dag er det ikke lenger så viktig hvordan et produkt ser ut. Det som er viktigere er å oppleve og nyte at et produkt holder det det lover,“ sa Andreas Dornbracht. Mateo Kries tilføyde: “I dag skal designen være en støtte i hverdagen. Den skal skape en avslappet utgangssituasjon for akseptans av varige produkter.“

Ikke noe dogma!
Det andre panelet, arkitekt og designer Matteo Thun, kreativ direktør Mike Meiré og forfatter og kritiker Thomas Wagner, fortsatte samtalen om extra/ordinary design. Estetikken i den nye normaliteten som møter oss over alt er designens svar på kunnskaps- og informasjonssamfunnet. For eksempel er produkter som både iPhone og iPad typiske for dette, der utseendet trer tilbake for at innholdet skal få mer rom. ”Det ytre er relativt uspektakulært, det indre er det som er spennende,“ uttalte Mike Meiré. Designen blir med andre ord mindre synlig. Men den har slett ikke mindre betydning av den grunn. ”På bakgrunn av økende digitalisering er det designens store oppgave å håndtere motsetningene mellom det faktum at man ikke forstår et produkt, men likevel kan bruke det," sa Thomas Wagner. Matteo Thun hevdet at stil og utforming fremover må lyde ”Use technology – not dress technology“. Avslutningsvis fastslo debatten at vår ”pulveriserte designverden“ (Matteo Thun) ikke er uten orientering, selv uten alle ismene som vi syntes var så viktige før. ”Dogmer blir mindre og mindre viktig,“ sa Mike Meiré. Og det er bra. For i dag er det åpenhet og nysgjerrighet som er de avgjørende kvalitetene for designere.
Arrangementet ble ledet av Marcus Fairs, journalist med mange utmerkelser og grunnlegger av designbloggen dezeen.com.

www.dornbracht.com kan du se filmdokumentarten av Dornbracht Conversations 3.

Dornbracht Conversations
Diskusjonsplattformen Dornbracht Conversations startet i 2008 som et forum hvor man tar for seg de aktuelle strømningene mellom design, arkitektur og kunst. Det inviteres alltid en liten gruppe eksperter fra forskjellige bransjer til Dornbracht Conversations (DC) fra design, kunst, arkitektur, vitenskap og medier som drøfter sentrale spørsmål, fremstiller egne erfaringer og diskuterer med publikum om hvilke tendenser som avtegner seg. Dornbracht Conversations 1 (DC 1) fant sted i Iserlohn under tittelen ”Hva er en moderne klassiker, og hvilken verdi har klassisk i en transversell kultur?“ I midten av september fulgte Dornbracht Conversations 2 (DC 2) i Museum Ludwig Köln med temaet ”Er design kunst, er kunst design?“ Podiumdeltakere var kunstneren Tobias Rehberger, kunstsamleren Harald Falckenberg, designeren Konstantin Grcic og kreativ direktør Mike Meiré.

Biografi deltakerne

Andreas Dornbracht
Andreas Dornbracht, født 1959, avsluttet sitt studium i bedriftsøkonomi ved universitetet i Dortmund i 1983 etter artium og militærtjeneste. Etter et utenlandsår som assisterende leder ved markedsføringsavdelingen hos et importfirma for sanitære produkter i USA, begynte han som assistent for bedriftsledelsen hos Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG i 1985. Siden 1991 har han vært bedriftsleder i firmaet for områdene markedsføring og salg. Han deler bedriftsledelsen med Ralph Dihlmann og sin bror, Matthias. Bedriften Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG med hovedkontor i Iserlohn i Tyskland, er en internasjonalt aktiv produsent av designarmaturer og tilbehør av særdeles høy kvalitet for bad og kjøkken. Regelmessig mottar bedriften internasjonale designpriser for sin produktdesign, og har siden 1996 utmerket seg på grunn av sitt sterke kulturelle engasjement. Med sitt langtidsrettede kulturelle engagement er Dornbrachts målsetning å utvikle en egen kulturell identitet og relevans.

Mateo Kries
Mateo Kries, født 1974, er direktør for Vitra Design Museums og forfatter av boken ”Total Design – Die Inflation moderner Gestaltung“ (Total design - inflasjonen i moderne utforming). Etter et frivillig praktikum ved museum for marokkansk folkekunst i Marrakesj/Marokko var han kurator for Vitra Design Museums i Weil/Rhein fra 1995 til 2000 med utstillinger som ”Automobility – Was uns bewegt“ (Automobilitet - hva som beveger oss) (1999) og Mies van der Rohe“ (2004). Fra 2000 til 2006 hadde han ansvaret for oppbygging og ledelsen av Vitra Design Museums i Berlin. Siden januar 2007 har han vært ansvarlig for program og innhold i Vitra Design Museum Weil, og fra 2011 er han en av husets to nye direktører. Han er også medgründer av DESIGNMAI i Berlin, har undervist designens historie og teori i Hamburg og Berlin og er utgiver av en rekke publikasjoner om designtemaer, som Mies van der Rohe, Issey Miyake og Le Corbusier.

Matteo Thun
Matteo Thun, arkitekt og designer, født 1952 i Bozen, studerte ved kunstakademiet i Salzburg under Oskar Kokoschka og ved universitetet i Firenze. Med Ettore Sottsass var han medgründer av ‘Memphis’- gruppen i Milano og partner i Sottsass Associati fra 1980 til 1984. Fra 1983 og frem til 2000 var han dosent ved høyskolen for anvendt kunst i Wien. Fra 1990 til 1993 agerte han som Art Director for Swatch. I 1984 åpnet Matteo Thun sitt eget studio i Milano. Bedriften hans i dag, Matteo Thun & Partners, med partnerne Luca Colombo, Herbert Rathmaier og Antonio Rodriguez, ble grunnlagt i 2000 og sysselsetter et team på 50 arkitekter og designere.

Michael Sieger
Michael Sieger, født 1968, bedriftsleder for sieger design, studerte industri- og produktdesign i Essen og Münster. Han overtok tidlig ansvar i familiebedriften. Michael Sieger har mottatt en rekke internasjonale designpriser og har deltatt på mange viktige designutstillinger. Dornbracht og sieger design har arbeidet sammen siden 1985. Etter den første felles armaturen DOMANI fulgte mange populære armaturserier, som f.eks. TARA, som fremdeles selges i over 60 land. Agenturet sieger design, som ledes videre i andre generasjon av de to brødrene Christian og Michael Sieger, er et av de mest renommerte designkontorene i Europa.

Mike Meiré
Mike Meiré, født 1964, arbeider og bor i Köln. I 1987 grunnla han agenturet Meiré und Meiré sammen med sin bror Marc, og i 2001 kulturproduksjonen NEO NOTO. Et av de viktigste prosjektene er kunst- og kulturmagasinet APART og bedriftsmagasinet brand eins, som har mottatt flere utmerkelser. I tillegg til arbeidet med magasiner, som Arch+, kid ́s wear, 032c, MINIInternational, arrangerer han prosjekter som beskjeftiger seg med de forskjellige varemerkenes kulturelle tendenspunkter i sammenheng med kunst, arkitektur, mote og design. Sammen med Dornbracht har han utviklet og kuratert prosjektrekken Statements, og deretter Edges, med egne, kunstneriske bidrag. Han er en rutinert grensegjenger mellom disiplinene og veksler mellom posisjonene Art Director, designer og kurator. Han har vært Creative Director hos Dornbracht i mer enn 15 år og har blant annet ansvaret for det visuelle uttrykket og for produkt- og markedskommunikasjon.

Thomas Wagner
Thomas Wagner, født 1955, er forfatter, kunstkritiker og designekspert. Han studerte germanistikk og filosofi i Heidelberg og Brighton, Sussex. Han har vært redaktør for bildende kunst i avisen FAZ siden 1991 og vært designansvarlig ved samme avis siden 1997. Ved siden av Eduard Beaucamp, stormesteren for klassisk og moderne, var han ansvarlig for omtale av ung samtidskunst. Thomas Wagner er honorarprofessor for kunstvitenskap og kunstkritikk ved akademiet for bildende kunst i Nürnberg. Han er både samfunnskritiker med regelmessige artikler i ART og designkritiker for blant andre Stylepark.

Marcus Fairs (vert)
Marcus Fairs begynte sin journalistiske karriere med publikasjoner for Blueprint, The Guardian, The Independent on Sunday og Conde Nast Traveller. I 2003 lanserte han Icon, det internasjonale arkitektur- og designmagasinet, og var utgiver av dette frem til november 2006. Icon etablerte seg raskt som et av verdens viktigste og mest populære designtidsskrift og vant en rekker priser, blant annet Årets launch og Årets designer i 2003, og Monthly Magazine of the year i 2005 og 2006. Marcus Fairs har selv vunnet en rekke priser, blant annet Årets journalist i 2002 og Årets arkitekturjournalist i 2004. I 2005 vant han en pris for BSME Best Brand-Building Initiative. Marcus Fairs bor og arbeider i London. (www.dezeen.com)

Om Dornbracht
Bedriften Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG med hovedkontor i Iserlohn i Tyskland, er en internasjonalt aktiv produsent av designarmaturer og tilbehør av særdeles høy kvalitet for bad og kjøkken. Regelmessig mottar bedriften internasjonale designpriser for sin produktdesign, og har siden 1996 utmerket seg på grunn av sitt solide kulturelle engasjement. Siden 2006 er publikasjonen ”Dornbracht – the SPIRIT of WATER” blitt utgitt i en bad- og kjøkkenutgave, som viser hvordan bedriften Dornbracht innlemmer kulturell relevans som en selvfølgelig del av konseptet og som henviser til Dornbrachts merkespekter. Publikasjonen, som kan betegnes som både et magasin og en varekatalog, skaper en forbindelse mellom inspirasjon, dialog og nytenkning, som betegner arbeidet og filosofien hos Dornbrach.

Ytterligere opplysninger om Dornbracht og Dornbrachts produkter finnes på www.dornbracht.com eller via Dornbracht Ytterligere informasjon om Dornbracht og Dornbracht-produktene finner du på internett under www.dornbracht.com, eller ved å kontakte Dornbrachts pressekontor: House of Commmunication, Tollugaten 13, 0152 Oslo, Norge. Cecilie Feen , e-mail: feen@houseofcommunication.com, tel: +47 22 33 15 00.

Den 17. februar ble Dornbracht Conversations arrangert for tredje gang.
Med diskusjonsplattformen Dornbracht Conversations ble det i 2008 startet en diskusjonsrekke som omhandler de aktuelle strømningene mellom design, arkitektur og kunst.
Dornbracht Conversations 3 med tittelen „Extra/Ordinary – A further dimension of the rise of New Normal“ debatterte hvordan synet på design har endret seg.
Det var Marcus Fairs som var vert for arrangementet. Han er journalist, har mottatt en rekke priser for sitt arbeid og er gründer av designbloggen dezeen.com.
Deltakerne ved det første panelet (f.v.t.h.): Marcus Fairs (vert), Andreas Dornbracht (adm. dir. Dornbracht), Michael Sieger (designer), Mateo Kries (sjefkurator Vitra Design Museum).
Deltakerne ved det andre panelet (f.v.t.h.): Marcus Fairs (vert), Mike Meiré (designer), Thomas Wagner (designkritiker), Matteo Thun (arkitekt).

3D-visualisering i sanntid av Dornbracht Conversations 03 av Andreas Muxel og Jakob Penca.
3D-visualisering i sanntid: Teksten genereres fra et stemmemønster fra diskusjonsrunden mens visualiseringen pågår. Systemet baserer seg på et fysisk kraftspill mellom den som snakker og ordene hans i det tredimensjonale rommet. De enkelte ordenes sammenheng og viktighet visualiseres i en krets rundt den som snakker.